MENU
Q1
Apakah itu 1NS Wireless City? (@NSFreeWifi)
A1
1NS Wireless City merupakan satu projek inisiatif Kerajaan Negeri Sembilan dalam menyediakan platform capaian Internet dengan menggunakan teknologi jalur lebar tanpa wayar kepada orang ramai di kawasan-kawasan tumpuan orang ramai seluruh Negeri Sembilan.
 
 
Q2
Apakah objektif pelaksanaan 1NS Wireless City?
A2
1NS Wireless City dilaksanakan dengan tujuan untuk menawarkan capaian Internet kepada seluruh rakyat Negeri Sembilan secara tanpa wayar dengan teknologi jalur lebar berasaskan Streamyx. Menerusi 1NS Wireless City, Kerajaan Negeri berhasrat mewujudkan persekitaran jalur lebar tanpa wayar yang memberikan capaian ke Internet pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja (stay connected anytime, anywhere) di kawasan-kawasan tumpuan orang ramai.
 
 
Q3
Bagaimanakah pelanggan boleh mendaftar untuk menggunakan akses jalur lebar wayarles di bawah 1NS Wireless City ini?  
A3
Pelanggan boleh mendaftar untuk menggunakan akses jalur lebar tanpa wayar melalui Landing Page yang disediakan. Kesan SSID @NSFreeWiFi
 
 
 
Q4
Boleh terangkan lebih lanjut mengenai portal atau Landing Page 1NS Wireless City?
A4
Melalui Landing Page tersebut, pengguna hanya perlu mendaftarkan nama, no. K/P dan no. telefon bimbit bagi mendapatkan ID dan kata laluan dengan percuma. ID dan kata laluan ini akan dihantar kepada pengguna menerusi telefon bimbit yang telah didaftarkan. Seterusnya pengguna boleh login menggunakan ID dan kata laluan yang diperoleh secara percuma.
 
 
 
Q5
Apakah lokasi-lokasi yang termasuk dalam liputan projek ini? 
A5
1NS Wireless City ini meliputi 7 lokasi iaitu:  
 
 
 
 
Seremban  
 
Dataran Seremban
 
Taman Tasek Seremban (Tengah)
 
Taman Rekreasi (berhadapan Klana Resort)
 
Seremban Parade Entrance (Kenny Rogers / Kedai Mamak)
 
Terminal 1 (ruang menunggu bas)
 
 
 
 
Seremban 2
 
S2 City Park (sebahagian kawasan / wakaf)